Het juiste hout kiezen voor buitenprojecten is van essentieel belang om een lange levensduur en een goede weerstand tegen weersinvloeden te waarborgen. Hout dat buiten wordt gebruikt, moet bestand zijn tegen schommelende temperaturen, vocht en rechtstreekse blootstelling aan zonlicht. De keuze voor een houtsoort die bestand is tegen rot, bederf en insectenplagen kan u op lange termijn tijd en middelen besparen. Hierdoor kan de termijn voor onderhoud en vervanging ook worden verlengd.

Kenmerken van het beste hout voor buitentoepassingen

Buitenhout moet uiterst duurzaam zijn, aangezien dit een essentieel kenmerk is dat de levensduur bepaalt wanneer het hout is blootgesteld aan barre buitenomstandigheden. Duurzaamheid is een belangrijke kwaliteit die de weerstand tegen weersinvloeden behelst, waaronder het vermogen van het hout om schade door uv-stralen, regen en schommelende temperaturen af te stoten. Ook moet hout voor buitentoepassingen insecten zoals termieten en houtkevers doeltreffend afweren, want ze kunnen na verloop van tijd de structurele integriteit en esthetiek aantasten. Tot slot is de neiging van hout om rot – bederf door schimmels in vochtige omstandigheden – te weerstaan uiterst belangrijk voor buitentoepassingen. Vaak bieden houtsoorten met natuurlijke oliën en een dichtere nerfstructuur de beste weerstand. Dit zijn bijgevolg de materialen bij uitstek voor buitenprojecten.

Geschikte houtsoorten voor buitentoepassingen


Nu we weten welke eigenschappen cruciaal zijn voor buitenprojecten, komen een aantal van de meest geschikte houtsoorten voor buitentoepassingen aan bod.


Hardhout

 

Wat duurzaam hardhout betreft, zijn houtsoorten zoals teak, Ipé en mahonie een perfecte keuze. Deze houtsoorten staan bekend om hun buitengewone natuurlijke duurzaamheid en hun inherente weerstand tegen bederf.

Teak is een van de meest gewilde houtsoorten voor buitenmeubels en -projecten vanwege het hoge oliegehalte en de strakke nerfstructuur. Dankzij deze eigenschappen is teak uitermate bestand tegen weersinvloeden en insectenschade. Het gaat tientallen jaren mee met minimale zorg en is dus ideaal voor buitenmeubels.

 

Ipé, ook wel Braziliaanse walnoot genoemd, is al even duurzaam en staat bekend om de dichtheid en hardheid ervan. Het is uitermate bestand tegen krassen en deuken, waardoor het zeer geschikt is voor buitenruimtes met frequente passage, zoals terrassen.

 

Mahonie heeft een rijke kleur en een klassieke nerfstructuur en is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook van nature bestand tegen rot. De duurzaamheid is grotendeels te danken aan de oliën, die het hout beschermen tegen de schadelijke effecten van vocht en ongedierte op afstand houden.


Behandeld zachthout

Hardhout is weerbaar van nature, maar zachthout zoals den en ceder is ook geschikt voor buitenprojecten mits het correct wordt behandeld om de duurzaamheid ervan te verbeteren. Onder druk behandeld dennenhout wordt veel gebruikt vanwege de aantrekkelijke prijs en verkrijgbaarheid ervan. Tijdens het drukbehandelingsproces wordt het hout in een drukloze opslagtank geplaatst waarin de lucht plaats maakt voor een conserveermiddel. Dit middel dringt diep in de houtvezels om het hout te beschermen tegen rot, bederf en insectenplagen.

Ceder, een ander zachthout, is van nature bestand tegen vocht, bederf en insecten. Om de levensduur ervan te verlengen in gebieden met barre weersomstandigheden, kan een beschermende houtolie worden aangebracht. Met een dergelijke behandeling worden de schoonheid en structurele integriteit van het hout behouden door een beschermlaag tegen uv-stralen en vocht toe te voegen.

Behandeld zachthout is van nature minder duurzaam dan bepaalde hardhoutsoorten, maar biedt een uitstekend compromis tussen kosten en levensduur voor buitenprojecten. Het grootste voordeel ervan is het behandelproces, waarbij het hout wordt doordrenkt met een robuuste bescherming tegen bederf, termieten en schimmelgroei. Dergelijk hout is dus een haalbare optie voor buitenterrassen, buitenmeubels en omheiningen.


In te calculeren factoren bij het kiezen van buitenhout

 

Bij het kiezen van hout voor buitenprojecten moeten meerdere factoren worden ingecalculeerd om het juiste hout voor uw wensen en omstandigheden te kiezen. Het klimaat is een sleutelfactor: hout dat goed gedijt in droge omstandigheden is vaak niet de beste keuze in zeer vochtige regio’s of regio’s met hevige regenval. Kies dus een houtsoort die van nature goed gedijt of doeltreffend is behandeld met het oog op uw specifiek klimaat.

Ook heeft het beoogde gebruik van het hout rechtstreeks invloed op de keuze. Zo moet voor ruimtes met frequente passage, zoals terrassen, worden gekozen voor hardhout dat bestand is tegen slijtage, zoals Ipé, of behandeld zachthout. Voor decoratieve stukken die minder vaak worden gebruikt, kan worden gekozen voor minder duurzame en mooier ogende houtsoorten, zoals mahonie.

Bovendien is uw budget doorslaggevend. Hardhout biedt een uitzonderlijke levensduur, maar is vaak erg duur. Behandeld zachthout is een budgetvriendelijkere optie, maar brengt mogelijk extra onderhoudskosten met zich mee. Door een evenwicht te vinden tussen deze factoren, vindt u de meest geschikte houtsoort voor uw buitenproject, met een perfecte mix tussen levensduur, functionaliteit en kostenefficiëntie.


Milieuoverwegingen

Gezien de toenemende bezorgdheid over het milieu en onze eigen ethische prioriteiten bij Rubio Monocoat, is het belangrijk dat we duurzame houtsoorten aanbevelen voor buitenprojecten. Met het gebruik van milieuvriendelijke opties wordt niet alleen verantwoorde bosbouw ondersteund, maar worden tevens de ecologische voetafdruk beperkt en het behoud van de biodiversiteit bevorderd. Een duurzame keuze is hout afkomstig van bronnen die zijn geverifieerd door middel van externe certificeringen, zoals het FSC-programma (Forest Stewardship Council) of het PEFC-programma (Programme for the Endorsement of Forest Certification).


DuroGrit helpt uw buitenhout te onderhouden

 

Het juiste buitenhout kiezen voor uw specifieke wensen is belangrijk, maar de levensduur ervan verlengen is zeker even cruciaal. Blootstelling aan veranderende weersomstandigheden en constant gebruik kunnen na verloop van tijd het hout aantasten als er niet goed voor wordt gezorgd.

Hier doet onze revolutionaire DuroGrit zijn intrede. DuroGrit, onze nieuwste innovatie, is een buitenolie met FibreGrit-technologie die een geavanceerde methode biedt om uw houtoppervlakken buiten te verfraaien en beschermen. Deze ultramoderne buitenolie is geschikt voor tal van buitenhouttoepassingen, zoals terrassen, meubels, poorten, omheiningen, schuren en tuinhuizen. Het is een milieuvriendelijke, op hout gebaseerde, in water oplosbare olie die allerhande buitenhout doeltreffend kleurt en beschermt in één laag.

We zijn het meest trots op de ongeëvenaarde uv-bescherming. Buitenhout wordt voortdurend blootgesteld aan de zon en is dus gevoelig voor verkleuring en de uv-effecten van zonlicht. DuroGrit biedt een uitstekende bescherming tegen aantasting door uv-licht, waardoor er minder onderhoud nodig is en waardoor u tijd en geld bespaart. En, we zeiden het al eerder, één laag is voldoende om ten volle van alle voordelen van DuroGrit te kunnen profiteren!

Het juiste hout kiezen voor uw buitenprojecten is dus van cruciaal belang om de levensduur en functionaliteit ervan te waarborgen. Geen enkel buitenhout is echter compleet zonder de bescherming van DuroGrit. Geef hardhout of zachthout de zorg die het verdient met onze toonaangevende behandeling voor buitenhout.