Duurzaamheid
Rubio is EcoConscious
Wereldwijd wordt steeds meer aandacht besteed aan alle factoren die ons milieu beïnvloeden. De vraag naar duurzame materialen stijgt, maar heeft ook tot gevolg dat talloze nieuwe producten met een zelfverklaarde milieuvriendelijkheidsclaim op de markt gezet worden. Consumenten raken zich hier meer en meer van bewust en gaan op zoek naar producten die ze echt kunnen vertrouwen.
Maar wat zijn dan precies duurzame materialen?
De duurzaamheid van materialen beperkt zich niet tot de impact die ze hebben op het milieu. De duurzaamheid van producten omvat het gebruik van natuurlijke, hernieuwbare grondstoffen, een correct productieproces, de veiligheid voor zowel de gebruiker als zijn omgeving, een lange levensduur…
Hoe investeert Rubio Monocoat in duurzaamheid?
Bij Rubio Monocoat gaan we dan ook voor duurzaamheid in al zijn facetten. Onze focus op duurzaam ondernemen uit zich in de keuze van onze grondstoffen, het voortdurend optimaliseren van onze productieprocessen, de aandacht voor de impact van onze producten op zowel de gebruiker als het milieu, het naleven van de regelgeving over afvalbeheer, vervuiling en energievoorziening, … Rubio Monocoat is dé referentie als het gaat om hoogwaardige en milieuvriendelijke houtbescherming. Daarom willen we via een eerlijke en betrouwbare verklaring aan onze klanten laten zien hoe ecologisch onze producten echt zijn: van duurzame grondstof tot gerecyclede verpakking. En dat we hier niet bij loze beloftes blijven, blijkt uit de vele labels en certificaten die door verschillende onafhankelijke, internationale instellingen aan onze producten werden toegekend.
Stap je even mee door ons EcoConscious-verhaal?
Alles begint met lijnzaad als een duurzame basis voor onze oliën.
De technologie van moleculaire binding zorgt voor een extreem lage consumptie per m² waardoor we niet hoeven te werken met een massaproductiesite.
Zo moeten we ook minder pakketten per project versturen.
Uiteindelijk is er zo dus minder transport nodig, wat resulteert in minder CO²-emissies.
Onze olie bevat bovendien 0% VOC (Volatile Organic Compounds, schadelijke stoffen die vrijkomen bij productie of applicatie van het product).
Daardoor is de olie heel veilig in gebruik én even veilig voor het milieu.
Ons duurzaam verhaal eindigt met gemakkelijk recycleerbare verpakkingen.
Onze behaalde certificaten
Onze focus op duurzaam en milieubewust ondernemen kunnen we niet alleen staven met ons EcoConscious-verhaal, maar wordt ook bevestigd door de vele certificaten en labels die onze producten verkregen van tal van onafhankelijke, internationale instituten.
- Heel wat van onze producten bevatten 0% VOC en zijn dus erg milieuvriendelijk. Enkele van onze hoofdproducten zonder VOC's zijn:
- Ons succesproduct Rubio Monocoat Oil Plus 2C behaalde bovendien heel wat certificaten. Zo is het geschikt om te gebruiken op houten oppervlakken die in contact komen met voedsel en is het veilig voor houten speelgoed. Concreet kreeg de Oil Plus 2C volgende certificaten:
- LCA
- B-EPD
- Eurofins Indoor Air Comfort Gold
- Toy Safety - Speelgoednorm EN 71-3
- Food Contact Compliance
- Ook de Rubio Monocoat Hybrid Wood Protector is veilig voor houten speelgoed. Daarnaast behaalde het product ook de volgende ISO-normen:
- ISO 9001:2008 - Certificaat van kwaliteitsmanagement voor research en productie. Dit bewijst dat we investeren in een kwalitatief hoogstaande productie en onze workflow constant optimaliseren.
- ISO EN 14001:2009 - Certificaat van eco-management. Dit betekent dat we een duurzame en ecologische logistiek implementeren in ons bestaand systeem voor kwaliteitsmanagement.
0% VOC
Wat zijn VOC's?
'Volatile Organic Compounds' is de verzamelnaam voor de chemische bestanddelen in een olie, die verdampen tijdens het aanbrengen. 'Organic' verwijst naar de chemische samenstelling van de componenten, terwijl 'volatile' duidt op het feit dat ze verdampen terwijl de olie opdroogt.
Waarom zijn ze gevaarlijk?
Bij het gebruik van producten die VOC's bevatten komen dampen vrij die schadelijk zijn, zowel voor de mens als voor het milieu. Regelmatig of overdadig contact met deze dampen kunnen allergische reacties, ademhalingsproblemen en oogproblemen veroorzaken. Ze tasten de ozonlaag aan en vergroten het broeikaseffect. Niet zo verwonderlijk dus dat de wetgever het nodig vond om in te grijpen.
Onze missie: 0% VOC!
Reeds tijdens de ontwikkelingsfase van de eerste Rubio Monocoat olie - drie jaar voor de eerste VOC-regeling - werd de lat al heel hoog gelegd qua uitsluiting van schadelijke dampen tijdens de toepassing van onze producten. We kozen hierbij dus niet voor een 'laag VOC-gehalte', maar gingen resoluut voor een formulatie met 0% VOC. We mogen dus stellen dat we onszelf vanaf het prille begin emissienormen opgelegd hebben die strikter zijn dan diegene in de wetgeving.
Hoe gaat dat in zijn werk?
Ondanks de gevaarlijke karakteristieken van VOC's, die algemeen bekend zijn, worden ze nog vaak gebruikt door fabrikanten. Men probeert dan wel een zo klein mogelijke hoeveelheid te hanteren, maar ze worden niet volledig uitgesloten. Dit heeft ook te maken met het feit dat VOC's voor een groot deel bijdragen tot een goede werking van traditionele afwerkingsproducten. De werking van Rubio Monocoat olie is daarentegen gebaseerd op moleculaire binding, waardoor de gevaarlijke stoffen volledig uitgesloten kunnen worden zonder dat aan kwaliteit ingeboet wordt.