Lijnzaadolie op hout: een geschikte behandeling?

Welk hout behandelen met lijnolie?

Lijnzaadolie of kortweg lijnolie wordt gemaakt van lijnzaad, het zaad van vlas. Het is een 100 % natuurlijk product waardoor je hout zijn authentieke look behoudt en nog langer mooi blijft, zowel binnen als buiten. 


Door (hard)hout te behandelen met lijnolie gaat je hout veel langer mee, binnen en buiten. Lijnzaadolie is een beproefd middel voor het behandelen van trappen, vloeren of meubelen in vuren-, eiken- of Douglas hout. Je past het zelfs toe om houten gereedschap vuilafstotend mee te maken. 

Het doel: beschermd hout


De eigenschappen van de olie geven een duurzame bescherming tegen weersinvloeden, zoals vocht. Zo voorkom je rotting en schimmelvorming. Daarnaast beschermt lijnolie houten oppervlakken tegen uitdroging door bijvoorbeeld zonlicht. Het is simpel: overal waar lijnzaadolie in het hout zit, is geen plek meer voor water. Belangrijk is dan ook om de lijnzaadolie zo diep mogelijk in het hout te krijgen. Zodra je hout verzadigd is met olie, kan het geen ander vocht meer opnemen. 

Niet alle lijnzaadolie dringt in het hout. De olie van Rubio Monocoat bijvoorbeeld vormt een beschermlaag op het hout door zich te binden met de moleculaire houtvezels. Dit biedt dezelfde voordelen als andere soorten lijnolie en nog heel wat meer. Zo kan je bij slijtage veel gemakkelijker herstellen, heb je maar één laag nodig en krijg je geen overlappingen.

Hoeveel lagen zijn nodig?


Hoeveel lagen je nodig hebt hangt af van welke soort lijnzaadolie je gebruikt. Heb je traditionele olie gekocht? Dan kan het zijn dat je niet genoeg hebt met één laag en je meerdere lagen moet aanbrengen, afhankelijk van de gewenste mate van bescherming en het specifieke stuk hout. Een tv-meubel in een goed verwarmde woonkamer vraagt een minder diepgaande behandeling dan je tuinmeubelen die het hele jaar door weer en wind trotseren. Voor binnenhout zullen 1 of 2 lagen volstaan. Voor de tuinset wil je natuurlijk zoveel mogelijk olie in het hout krijgen, want hoe meer olie in het hout hoe degelijker de bescherming en dus hoe langer het hout zal meegaan. Nadat je de bovenstaande stappen doorlopen hebt, wacht je een dag om de volgende laag aan te brengen. Herhaal het proces totdat het hout niks meer opneemt en dus verzadigd is.

Oliën met een moleculaire binding vragen slechts één laag, zowel binnen als buiten. Dit zorgt ervoor dat je hout meteen gekleurd en beschermd is zonder dat je er zelf veel tijd in hoeft te steken. Bovendien vermijd je zo overlappingen en behoud je de natuurlijke look en feel van je hout. Eén van de grootste voordelen van dit soort olie tegenover traditionele olie is daarnaast dat je houtoppervlak beter bestand is tegen druppels en vlekken. Bij traditionele olie kan het namelijk zijn dat vlekken impregneren in het hout, vooral bij slijtage of in de eerste twee maanden na de applicatie. Bij oliën met deze moleculaire binding zul je dit niet tegenkomen. Weet wel dat niet elke lijnolie deze binding aanbiedt: enkel oliën van Rubio Monocoat kunnen deze unieke moleculaire binding garanderen.

Natuurlijke uitstraling van hout


Lijnzaadolie is een volledig natuurlijk product. Er komen dus geen schadelijke stoffen vrij voor het milieu of de gezondheid. Bovendien blijf je de nerven van het hout prachtig zien, vooral bij éénlaagse systemen. Kortom, lijnolie voor hout biedt een authentieke look en feel die lang mooi blijft.